Dieta lekkostrawna - jadłospis, przepisy

Dieta lekkostrawna - jadłospis, przepisy

Dieta lekkostrawna zalecana jest przede wszystkim przy wielu stanach chorobowych, a także dla osób, które przeszły poważne operacje. Dieta ta kojarzona jest z posiłkami, które nasz organizm łatwo przetrawi, dzięki czemu nie będziemy go zbytnio obciążać. Może być dostosowywana do konkretnych jednostek chorobowych, najczęściej związanych z jelitami. Osoby, które borykają się ze schorzeniami żołądka i jelit często muszą trzymać się tego typu diety przez większość życia.
 
 

Co można jeść na diecie lekkostrawnej?  

 W dużym uproszczeniu dieta tego typu polega na oszczędzeniu przewodu pokarmowego i odciążeniu go, tak aby organizm mógł się regenerować i zdrowieć. Możemy zrobić to poprzez wyłączenie z naszego jadłospisu wszelkich ciężkostrawnych potraw. Musimy wykluczyć więc wszelkie produkty, które są bogate w błonnik pokarmowy, wzdymające oraz tłuste. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć także niektóre przyprawy np. ostrą paprykę, czy pieprz. Duża ilość soli także nie jest zalecana.
 
 Podstawą diety lekkostrawnej nie jest jednak tylko to, co jemy i w jaki sposób przyrządzamy nasze posiłki. Dania w diecie lekkostrawnej powinny być przygotowywane na parze, gotowane lub duszone bez użycia tłuszczu, lub z jego minimalną ilością. Duszona pierś z indyka na diecie lekkostrawnej sprawdzi się, więc idealnie.
 
 Owoce na diecie lekkostrawnej to przede wszystkim jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze czy melony. Wszystkie powinny być jednak mocno dojrzałe, dokładnie obrane ze skórki oraz bez pestek.
 
 
 
 
 
 
 

Dieta lekkostrawna – dla kogo?

Jak już wspomnieliśmy dieta lekkostrawna powinna być stosowana głownie przez osoby, które zmagają się z przeróżnymi chorobami, takimi jak zespół jelita drażliwego, czy refluks żołądkowo-jelitowy. Jest stosowana także w żywieniu pacjentów onkologicznych. Dzieje się tak, ponieważ pomaga ona w utrzymaniu masy ciała jednocześnie nie obciążając przewodu pokarmowego i żołądka.
 
Dieta lekkostrawna u dziecka? Jeśli lekarz nam ją zaleci, oczywiście. Wcześniej powinniśmy jednak skonsultować się z dietetykiem, tak aby zadbać o dostarczenie mu wszelkich niezbędnych składników odżywczych oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Tak samo jak w przypadku dorosłych na diecie lekkostrawnej u dzieci przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny. A dzienny jadłospis powinien zawierać 4-5 mniejszych posiłków.
 
 

Dieta lekkostrawna – obiady i jadłospis

Aby wytrwać w diecie i nie czuć potrzeby rezygnowania z niej powinniśmy w szczególności zadbać o to, żeby wszystkie posiłki, które przyrządzamy były smaczne, sycące oraz dobrze wyglądały. Może wydawać się, że nie jest to konieczne, jednak tylko w taki sposób będziemy w stanie przyzwyczaić się do diety lekkostrawnej stosowanej na co dzień.
 
Ograniczona ilość produktów, z których możemy korzystać nie powinna zaburzać naszej kreatywności w kuchni, a nawet może ją rozwinąć oraz otworzyć na poznawanie nowych smaków i konsystencji. Dzięki wykluczeniu składników, z których korzystamy na co dzień nawet się nad tym nie zastanawiając możemy o wiele lepiej zbilansować swoją dietę oraz dopuścić w niej do większej ilości warzyw, czy przypraw, których potrzeby używania do tej pory nie odczuwaliśmy.
 
Przykładowy dzienny jadłospis na diecie lekkostrawnej mógłby wyglądać w ten sposób:
  • Śniadanie: Bagietka pszenna z pomidorem i szynką z indyka
  • Drugie śniadanie: Gotowana na wodzie kasza manna z dodatkiem domowego soku malinowego
  • Obiad: Dorsz gotowany na parze z dodatkiem puree z selera oraz pietruszki podawany z kaszą jaglaną
  • Podwieczorek: Koktajl z kefiru oraz sezonowych owoców
  • Kolacja: Pomidorowa zupa krem z bagietką

Co słodkiego przy diecie lekkostrawnej?

Jeśli jesteś totalnym łasuchem i uwielbiasz wszystko co słodkie, to spokojnie na słodycze w diecie lekkostrawnej też jest miejsce. Idealne będę wszelkie desery i przetwory jabłkowe takie jak: pieczone jabłko z cynamonem, lub dżemy i powidła jabłkowe. Na tym jednak opcje deserów się nie kończą, w diecie lekkostrawnej możesz przyrządzać też budynie, kasze manną i jaglankę z dodatkiem soków z owoców. To słodka i pyszna opcja na podwieczorek czy drugie śniadanie. Cukru najlepiej dostarczać sobie za pomocą owoców, miodów, czy syropów (np. klonowego).
 
 

Dieta lekkostrawna – nie taki diabeł straszny

Jak widać dieta lekkostrawna nie musi być wyrzeczeniem, oraz nie sprawi, że będziemy musieli jeść jedynie niesmaczne, jałowe posiłki. Co więcej może pobudzić naszą kreatywność w kuchni i nauczyć nas zdrowszych nawyków żywieniowych. Menu na diecie lekkostrawnej opiera się o zdrowe i świeże produkty, które odpowiednio przyrządzone mogą zachwycać dokładnie tak samo, jak te smażone, oraz ciężkie do strawienia przez żołądek. Kiedy poczujesz ulgę związaną z mniejszymi problemami żołądkowymi, lub całkowitym ich wyeliminowaniem już nigdy nie będziesz chciał wrócić do swoich złych nawyków z przeszłości.
 
 

Jak wspomagać odchudzanie i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej ?

  • Nie pomijaj śniadania
  • Usuń z diety cukier i przetworzone produkty
  • Pij zimną wodę, organizm zużyje więcej energii do podgrzania jej do temperatury naszego ciała
  • Zadbaj o aktywność fizyczna - co najmniej 20 min. dziennie
  • Wprowadź do diety przyprawy o ostrym smaku ( pieprz, imbir, ostra papryka )