Odchudzanie a owoce? Jakie jeść w trakcie diety?

Odchudzanie a owoce? Jakie jeść w trakcie diety?

Odchudzanie a owoce? Jakie jeść w trakcie diety?

Dieta to sposób odżywiania. Na szczęście coraz więcej osób, zamiast sięgać po fast food, zaczyna przykładać uwagę do tego, co ląduje na ich talerzu i to nie tylko przy zrzucaniu zbędnych kilogram
 
W kontekście zdrowego odżywiania nikt nie ma wątpliwości, iż coś smażonego jest mniej zdrowe i bardziej kaloryczne niż coś pieczonego, duszonego czy gotowanego. Powszechnie wiadomo też, że czerwonego mięsa lepiej unikać, zaś stałym elementem naszego menu powinien być drób, który jest świetnym źródłem białka.
 
Nie jest też tajemnicą, że elementem zdrowej diety są warzywa i owoce. O ile te pierwsze w zasadzie można jeść w dowolnych ilościach, w przypadku tych drugich jest pewien haczyk, szczególnie jeśli mamy w planach zrzucić parę zbędnych kilogramów.
 
Dlaczego? Bo oczywiście owoce są lepszą przekąską niż np. wysoko przetworzony i pełen cukru batonik, ale sporo z nich ma dużo kalorii i wysoki indeks gimniczny, dlatego nie można ich jeść bez ograniczeń, jak warzyw.
 

Owoce na diecie – można, a nawet trzeba

Spokojnie, owoce na diecie, nawet odchudzającej, można spożywać, a nawet trzeba. Wskazuje na to, chociażby nowa piramida żywieniowa, która zaleca zjadanie 2-3 porcji owoców i 4-5 porcji warzyw.
 
Od czasu do czasu można pokusić się o tak zwany detoks owocowy. Polega on na jedzeniu tylko i wyłącznie owoców w dowolnej formie (wykluczamy suszone owoce i kandyzowane, ponieważ mają za dużo cukru) przez określony czas – najczęściej jeden do trzech dni.
 
To świetny wstęp do tego, aby wprowadzić do swojego menu zdrową i zbilansowaną dietę. Przy okazji można stracić nawet do trzech kilogramów oraz dostarczyć organizmowi mnóstwo błonnika, witamin i minerałów oraz antyoksydantów.
 
Należy jednak pamiętać, że ze względu na to, iż owoce mają sporo cukru nie można tego typu detoksu stosować zbyt długo, bo to prowadzi w konsekwencji nawet do cukrzycy.
 
A zatem, jakie jeść owoce podczas odchudzania, aby cieszyć się piękną i zdrową sylwetką? To zależy. Jeśli na przykład intensywnie trenujemy, to tuż po wysiłku, nawet wieczorową porą, zjedzenie banan to dobry pomysł, mimo że ma on dość sporo kalorii i cukru. Wtedy nasz organizm potrzebuje szybkiego uzupełnienia energii, więc nic nie będzie się nam odkładało „w boczkach”.
 
 

Niskokaloryczne owoce, czyli które?

Jeśli chcemy sięgnąć po owoc, który ma nam posłużyć jako przekąska między posiłkami, lepiej postawić na coś innego niż wcześniej wspomniany banan. Świetnie w takiej roli sprawdzą niskokaloryczne owoce. Wśród nich można wymienić:
  • arbuza, który ma 18 kcal. w 100 g;
  • melona, który ma 18 kcal. W 100 g;
  • grapefruita, który ma 22 kcal. W 100 g;
  • truskawki, które mają 26 kcal. w 100 g;
  • maliny, które mają 28 kcal. w 100 g;
  • pomarańcze, które mają 31 kcal. w 100 g;
  • pigwę, która ma 33 kcal. w 100 g;
  • porzeczkę czerwoną, która ma 33 kcal. w 100 g;
  • ananasa, który ma 33 kcal. w 100g;
  • jabłka, które mają 35 kcal. w 100 g.

Do tej listy warto dodać jeszcze cytrynę. To cudowny produkt, który doskonale sprawdza się razem ze szklanką wody wypitą rano na czczo. Cytryna spowalnia wchłanianie cukrów z jedzenia, które spożywamy oraz wspomaga oczyszczanie organizmu i w 100 gramach tego produktu jest niespełna 29 kalorii.
 
Podczas odchudzania przydadzą się także naturalne „blokery głodu”. Dlatego wśród jedzonych owoców podczas diety odchudzającej, powinniśmy znaleźć miejsce dla opuncji figowej. Ma ona 41 kalorii w 100 gramach, ale świetnie zatrzymuje uczucie głodu, zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz ma działanie odtruwające.
 
Mimo że ma dużo kalorii, bo aż 160 w 100 gramach, to jednak z tego owocu nie możesz zrezygnować. Chodzi o awokado! Ma sporo kwasów omega 9, które mają dobroczynne działanie na nasz metabolizm oraz zapewniają długie uczucie sytości.
 

Redukcja wagi - jakich owoców unikać?

A jakich owoców unikać, gdy chcemy schudnąć? Oczywiście tych, które mają największą kaloryczność. Oto one
  • daktyle mają 277 kcal. w 100 g;
  • banany mają około 100 kcal. w 100 g;
  • winogrona mają 67 kcal. w 100 g;
  • mango ma 67 kcal. w 100 g;
  • czereśnie mają 61 kcal. w 100 g;
  • gruszki mają 57 kcal. w 100 g.

Podczas odchudzania należy też zwrócić uwagę na porę, w której chcemy spożywać owoce. Najlepiej taką przekąską zastosować w pierwszej połowie dnia. Jedząc rano owoce dodamy sobie energii. Ponadto, nasz metabolizm jest o tej porze szybszy, więc cukry proste nie będą nam się odkładać „w boczkach”.
 
Inaczej jest wieczorem, gdy nasz metabolizm zwalnia. Wówczas spożywanie owoców może powodować, iż zmagazynowane cukry będą odkładać nam się w postaci tkanki tłuszczowej.
 
 

Diety: owoce a dieta w przypadku chorób

Na to ile i jakie owoce powinny się znaleźć w naszej diecie, a jakich powinno się unikać, powinni uważać nie tylko ci, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale także osoby z cukrzycą, otyłością, insulinoopornością czy hipoglikemią reaktywną.
 
Dietetycy zalecają, aby w przypadku takich schorzeń spożywanie owoców ograniczyć. Ograniczyć, nie znaczy: „nie jeść w ogóle”, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów, pomagają uzupełnić poziom płynów w organizmie, wspomagają także prace jelit. Gdy się choruje, po prostu należy z większą starannością dobierać owoce, które chcemy zjeść. O to trzy wskazówki, którymi warto się kierować.
  • Po pierwsze, nasza uwaga niech skupi się na indeksie glikemicznym. Owoce, które chcemy zjeść, powinny mieć niski indeks (im bardziej rozłożony czas wzrostu glikemii w organizmie, tym dłuższe uczucie sytości i mniejsze ryzyko podjadania oraz ochoty na słodycze).
  • Po drugie, owoce powinny mieć jak najmniej cukru.
  • Po trzecie, dobrym rozwiązaniem jest także jedzenie owoców surowych, które mają duże ilości błonnika. Błonnik między innymi obniża stężenie glukozy we krwi, co szczególnie jest ważne dla osób cierpiących na cukrzyce.

 

Następny: Jak odnaleźć w sobie motywację do odchudzania?

 
 
 
 

Jak wspomagać odchudzanie i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej ?

  • Nie pomijaj śniadania
  • Usuń z diety cukier i przetworzone produkty
  • Pij zimną wodę, organizm zużyje więcej energii do podgrzania jej do temperatury naszego ciała
  • Zadbaj o aktywność fizyczna - co najmniej 20 min. dziennie
  • Wprowadź do diety przyprawy o ostrym smaku ( pieprz, imbir, ostra papryka )